به روز رسانی ۲: از فدورا ۳۷ قلم وزیر به صورت پیشفرض نصب میشود.
به روز رسانی: قلم vazirmatn در مخازن فدورا ۳۵ به بعد اضافه شده است. در صورت نصب این قلم (نصب بسته vazirmatn-vf-fonts)، و در صورتی که زبان سیستم را زبان فارسی انتخاب کرده باشید، به صورت خودکار این قلم توسط تلگرام دسکتاپ استفاده خواهد شد و نیازی به انجام هیچ کاری نیست. اما در صورتی که زبان سیستم غیرفارسی باشد، میتوانید با روش زیر مشکل را حل کنید.
در حال حاضر وقتی تلگرام نسخه دسکتاپ را از مخازن rpmfusion نصب میکنیم، ممکن است قلمی که برای نمایش فارسی انتخاب میکند قلم مناسبی نباشد. برای مثال در صورت نصب بودن بسته google-droid-sans-fonts، قلم کوفی برای نمایش انتخاب میشود که قلم مناسبی برای یک پیامرسان نیست.
با توجه به این که نسخه دسکتاپ تلگرامی که در مخازن است سعی میکند از قلم Open Sans استفاده کند، ما میتوانیم با تنظیم fontconfig قلم دلخواه خودمان را به جای این قلم معرفی کنیم. نحوه انجام این کار در این لینک به صورت مختصر توضیح داده شده است.
برای مثال، در صورتی که قلم وزیر را داشته باشیم (کافیست قلم مورد نظر خود را در شاخه fonts./~ بریزید)، میتوانیم فایلی با محتوای زیر ایجاد کنیم:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "urn:fontconfig:fonts.dtd">
<fontconfig>
<!--
Artificial oblique for fonts without an italic or oblique version
-->
<match>
<test name="family"><string>Open Sans</string></test>
<edit name="family" mode="assign" binding="strong">
<string>Vazirmatn</string>
</edit>
</match>
<match>
<test name="family"><string>Open Sans Semibold</string></test>
<edit name="family" mode="assign" binding="strong">
<string>Vazirmatn:style=bold</string>
</edit>
</match>
</fontconfig>
و آن را در شاخه config/fontconfig/conf.d./~ با پسوند conf. ذخیره کنیم. برای مثال میتوانیم نام آن را 90-td.conf بگذاریم.
در صورت تمایل میتوانید نام قلم مورد نظر خود را به جای نام Vazirmatn در فایل جایگزین کنید.
البته این پست در مورد نصب از مخزنه، اما به جز مورد آخر که طبیعیه و تو حالت استفاده از نسخه دانلودی از سایت تلگرام هم صادقه، در مورد ۲ مورد دیگه منظورتون رو توضیح بدید. چون من بار اوله چنین چیزی شنیدم و شک دارم منظورتون رو درست فهمیده باشم.
نسخهای که از مخازن نصب میشه با qt خود فدورا کامپایل شده که طبیعتا با wayland هم سازگاره. در مورد notification system هم نمیدونم شما چه نکتهای دیدید مگه این که منظورتون صرفا فعال بودن یا نبودن گزینه Desktop Notification باشه که البته من نمیدونم پیشفرضش چیه چون خودم ترجیح میدم غیرفعال باشه به کل. اگه چیز دیگهای هم هست خوشحال میشم توضیح بدید.
من این نسخه رو روی میزکار پیشفرض فدورا و افزونه مرتبط با اون امتحان کردم و راضی بودم. با این حساب، اگه از میزکار دیگهای استفاده میکنید یا علاقهای به استفاده از notification tray ندارید که خوب بحثی نیست.
من هنوز اصلا منظور شما رو نفهمیدم چه برسه به این که ببینم علاقه دارم یا نه! و ازتون خواستم منظورتون رو توضیح بدید که شما اصلا توضیح ندادین. اول گفتین notification system اما الان صحبت از notification tray و افزونه appindicator میکنید که خب کاملا متفاوت از بحث notification systemه این قضیه.
به هر حال اگر منظورتون بحث system tray و استفاده از appindicatorها هست که اون رو همین نسخه که از مخزن نصب میشه هم پشتیبانی میکنه. اگر هم به صورت پیشفرض فعال نیست کافیه بریم توی تنظیمات تلگرام قسمت advanced و تیک show tray icon رو بزنیم.
از نظر پشتیبانی از wayland هم من اطلاعی ندارم که تفاوتی باشه. باز اگه بتونید منظورتون رو بهتر بگید خوبه.
من مشکل خاصی با نسخه flatpak ندارم، قبلا هم تستش کردم؛ اما مزیت خاصی توش ندیدم. تنها مزیتی که نسبت به نسخه مخازن داره همون همراه بودن قلم با خودشه که این مزیت رو نسخه غیر flatpak که از سایت خود تلگرام دانلود میشه هم داره و البته چیز خیلی ویژهای هم نیست… مخصوصا که فونت وزیر هم تا یک هفته دیگه داخل مخازن فدوراست؛ که همان قلم پیشفرض نسخههای flatpak و نسخه سایت خود تلگرامه و در صورتی که زبان پیشفرض سیستم هم فارسی باشه به صورت پیشفرض استفاده خواهد شد. در واقع تنها مزیت نسخه flatpak هم به زودی حذف میشه.
البته ممکنه نسخه flatpak بعضا به روز تر از نسخه مخازن rpmfusion باشه.
درباره نکته دوم، اگه به صورت پیشفرض تلگرام رو از مخازن rpmfusion نصب و قابلیت Desktop Integration رو فعال کنید فقط یه نماد تلگرام تو Notification Tray ظاهر میشه که با کلیک روی اون اپلیکیشن باز میشه و با کلیک راست به منوش دسترسی پیدا میکنید. این در حالی است که عملکرد پیشفرض کلیک روی Notification Icon باز کردن Contextual Menu است نه خود اپلیکیشن! فقط کافی است به این پرسش پاسخ بدید که آیا بدون نصب افزونهای مثل AppIndicator and KStatusNotifierItem Support میتونم به عملکرد مشابه تصویر زیر برسم یا نه.
درباره نکته سوم، و به صورت کلی مزایای Flatpak نسبت به مخازن غیر رسمی میتونیم بگیم:
امنیت بهتر برای نرمافزارهایی که آزاد یا اوپن سورس نیستند با توجه به قرارگیری در محیط Sandbox
دسترسی به بروزرسانیهای جدیدتر نسبت به مخازن غیر رسمی
عملکرد بهتر در Wayland نسبت به X11
نکته: موضوعاتی که مطرح کردم میتونه آف تاپیک حساب بشه، ولی فکر نکنم برچسب توضیح ندادن پاسخ مناسبی از سمت کاربران فعلی یا مدیران جامعه کاربری فدورا باشه. من کاربر جدید فدورا هستم و نزدیک به یکسال میشه که از این سیستم عامل برای کارهای روزانه استفاده میکنم ولی بیش از یک دهه است که کاربر گنو/لینوکس هستم و تجربه به نسبت خوبی تو محیط دسکتاپ و سرور دارم. پس بهتره که با دقت بیشتری به پاسخهای همدیگه گوش بدیم و نظرات رو مطرح کنیم
خب یعنی در صورت نصب با flatpak و بدون نصب افزونهای که گفتید این اتفاق میفته؟ من نقش افزونه رو متوجه میشم ولی نقش flatpak رو توی این قضیه متوجه نمیشم. الان با نصب افزونه من همین منو رو دارم بدون استفاده از نسخه flatpak.
عملکرد بهتر در Wayland نسبت به X11
خود flatpak توی wayland عملکرد بهتری داره یا شما ادعا میکنید نسخه flatpak برنامهها توی wayland عملکرد بهتری از نسخه غیر flatpak دارند؟ در این صورت بیشتر توضیح بدید.
پس بهتره که با دقت بیشتری به پاسخهای همدیگه گوش بدیم و نظرات رو مطرح کنیم
دقیقا من هم احساس متقابلی دارم و حس میکنم شما به پیامهای من دقت نمیکنید!
مثلا من نمیفهمم لینک اول شما که هیچ ارتباطی به flatpak نداره چه ربطی به سوال من داره! من در مورد flatpak سوال داشتم نه wayland یا qt.
من کاربر جدید فدورا هستم و نزدیک به یکسال میشه که از این سیستم عامل برای کارهای روزانه استفاده میکنم ولی بیش از یک دهه است که کاربر گنو/لینوکس هستم و تجربه به نسبت خوبی تو محیط دسکتاپ و سرور دارم.
من از آشنایی با شما خوشحالم و از مشارکت شما هم استقبال میکنم. و البته به صحبت همه هم فارغ از این که تجربه داشته باشند یا نه سعی میکنم با دقت گوش بدم. و البته از شما که تجربه بالایی دارین انتظار بیشتری هم میره که صحبتهاتون با دقت بیشتری انجام بشه. ما هم اینجا ترجیح میدیم با هم دوست باشیم و قرار نیست جنگ کنیم!
مخصوصا که همونطور که میبینید اینجا به شدت به حضور فعال و تخصصی و دوستانه دوستان نیازمندیم تا بخش فارسی رو فعالتر کنیم.
پیشنهاد میکنم به این چرخه بی پایان پرسش و پاسخ از همدیگه پایان بدیم، اینطوری برای همه بهتره. در نهایت، پاسخ من به عنوان آف تاپیک معرفی میشه که خوب ایرادی هم نداره. فقط دوست داشتم نظر و تجربه خودم رو تو این مورد بگم.
پینوشت: امروز فرصت آزادی پیدا کردم و به تمامی پستهای فدورا فارسی طی ۳ سال پیش که پاسخ داده نشده بودند صرفا به خاطر اینکه پاسخی داشته باشند، جواب دادم. از اونجایی که نرمافزاری مثل Discourse به شدت تو جامعه کاربریهای مختلف استفاده میشه و موتورهای جستجو هم محتوای اون رو ذخیرهسازی میکنند با خودم حساب کردم که خوب بد نیست اندک تجربه این سالها تو گنو/لینوکس رو با دوستان فدورایی هم در میون بگذارم. نمیخواهم بگم بازخورد خیلی بد یا فاجعهای گرفتم، ولی شیوه پاسخگویی دوستان رو تو تمام پستها که دیدم خیلی تعجب نکردم که دیگه چرا کسی نمیاد چیزی بپرسه اینجا. این شیوه پاسخگویی رو البته تو جامعه کاربریهای دیگه مثل اوبونتو و تهلاگ هم دیده بودم و سرنوشت و سرگذشت این گروههای کاربری هم که الان میدونید خودتون. بیایید نسبت به همدیگه یه خورده مهربونتر باشیم و با صبر و حوصله بیشتری پاسخگو بمونیم.