USB-C devices crashing system

Hello all. Currently writing this from my M1 Air running Asahi Linux. I’m very happy with how many things work, but I’ve got one big issue that I’d like to ask about. For whatever reason, I seem to have a problem with USB C devices. If I plug in my Purgo USB C hub [Amazon link below], it immediately freezes up and I have to manually shut down and boot back up with it unplugged to be able to use the computer again. Sometimes, when I plug in my ethernet adapter, it freezes, and other times it works just fine. Also, I use a little USB A to USB C adapter to plug in a Bluetooth dongle, and it works just fine. However, when I plug a device into the other USB C port [Including the charging cable!] it immediately freezes up. I have tried re-installing MacOS and Asahi and that did not fix the issue. Is the software just not fully complete for these devices yet, or is there something I’m doing wrong? Any help would be appreciated.

UPDATE: Just got home and there was a new update for m1n1. After installing and rebooting, I’m happy to report that every single thing works now. I am literally unable to find a combination of USB C devices that don’t want to work together. Thanks!

Purgo USB C hub

UGREEN USB C Ethernet adapter

UPDATE:
Just got home and there was a new update for m1n1. After installing and rebooting, I’m happy to report that every single thing works now. I am literally unable to find a combination of USB C devices that don’t want to work together. Thanks!

1 Like